Att åka runt och se sig omkring i omgivningarna är alltid spännande.
Här finns ju så mycket att se, allt från de olika städerna, apelsin och citronodlingar
till droppstensgrottor, kyrkor och mysiga bergsbyar mm
Man får ta lite varje gång!
 

 

 

Vi kan ju börja med att nämna att Costa Blanca tillhör Valenciaregionen. Förutom de vita kustremsorna är regionen berömd för att vara paellans hemland och citrusfrukterna från Valencias frodande odlingar exporteras världen över.

 


 

Precis som oss har Spanjorerna sina speciella helgdagar, en av dem är den dagen då de  firar sina madonnor och helgon. Alla byar har sin egen madonna och de firar inte på samma dag.

Bilderna är tagna den 7 oktober, då firar Guardamar sin madonna " virgin Rosario" Då bär de ut madonnan från kyrkan på en stor vagn och går runt en del av staden. Sedan är det fyrverkeri efteråt och alla spanjorerna är finklädda.


Här är några ställen som vi besökt:
 

La Mata är den stad/by som ligger närmast Pinomar. Det är en liten stad, men här finns allt från ett apotek och affärer till en liten strandpromenad med pubbar och en riktigt fin och mysig kinarestaurang "Big House" som vi rekommenderar starkt.

Här bredvid ser ni en bild på tagen på det lilla torget i La Mata!!

 

Guardamar del Seguar ligger bara några kilometer från pinomar. Här finns en lång sandstrand, flertalet  restauranger och barer. I stadsparken kan du titta på de röda ekorrar,  svarta svanar och lite andra djur. På onsdagar när marknaden är,  förvandlas staden till ett folkligt virrevarr. *skratt* Inte att missa.

Kortet är taget i den lilla parken. Här träffas dom spanska familjerna med barn o låter dom leka o mata fåglar. (liten liten slottsskogen) och det andra är på konstverken man kan se på stränderna här.

 


Granada vi besökte den gamla delen av Granada, tyvärr så hade vi inte så mycket tid som man nog skulle ha för att hinna se allt då det finns mycket att titta här. Staden är väldigt mysig men samtidigt pampig med sina gamla byggnader. Vi gick runt i den gamla delen och tittade på  bla. katedralen.

   

Elche/Elx är den tredje största staden i regionen, efter Valencia och Alicante. En fin stad med över 300 000 palmer också känd för just dessa och sina vackra trädgårdar som ligger öst och norr om stan samt längs med River Vinalopó (som rinner genom stan och delar staden i två delar) 

Fler bilder ser ni här..   

Torrevieja  är en av Spaniens omtalade kuststäder. Området tillhör regionen som kallas för Vega Baja och den fasta befolkningen uppskattades till ca 81 000 under hösten 2003.  Staden ligger ca 4 mil från Alicante. Det är även nära till Elche ca 2 mil och Murcia ca 5 mil.
Området är väl mest känt för sina naturparker, saltlaguner  och den skarpa, bergiga kusten som är karakteristiska i provinsen.

Båt sport och golf är höjdpunkter utmed kusten, tillsammans med kulturella händelser och lokala gastronomiska läckerheter.


På jultid byggs här bredvid kyrkan en fantastisk julkrubba som man kan titta på fr.o.m första advent.   Bilder på krubban kan ni se här

 

Isla de Tabarca är en liten ö på ca 2km, som ligger 12 sjömil från Alicante och 8 från Santa Pola.  Detta är Valenciaregionens  enda bebodda ö. På ön finns inga bilar så här kan man verkligen koppla av. Bada, promenera runt på  ön och i den gamla staden eller varför inte äta en bit på någon av restaurangerna! Vattnet som omringar ön är marint naturreservat.
 
(Det sägs att pirater  förr i tiden hade ön som tillflyktsort och för att förvisa dem  så intog Carlos III ön 1760. Han grundade staden  där det ursprungligen bodde 600 fiskare som Carlos köpt fria från Genoa. Staden omges av en stadsmur som 1964 blev erkänd som nationellt monument.)      
 

Bilderna tagna från båten till Tabarca och vid stranden!

   

Castell de Guadalest är nog mest känd för sitt sk miniatyrmuseum (men här finns ca 10 st små museum av lite olika slag)  Vandra runt  i den lilla byn och på slottet som nästan är inhuggen i berget.  Här finns också souvenirbutiker där kan du titta på lokalt hantverk såsom tex keramik, broderier, glas mm. Här får du en helt fantastisk utsikt!  Jätte mysigt!!
 

Korten: ett men utsikt mot Guadalest, sen på utsikten från toppen och det sista är taget på kyrkogården uppe på toppen.
 

   

Fonts de l´agar Dessa källor ligger inom en mil från Guadelest. Här rinner det  kristallklart vatten genom bergen och  i dessa bergsgrottor är det många som badar.
Visst ser det mysigt ut!!

   

Cuevas del Canelobre/Busot
Under den slingriga bilfärden genom bergslandskapet dök tanken upp att vi måste nog  ha kört fel..men det hade vi inte för plötsligt fick vi äntligen syn på vårt mål, så nu var det bara en liten bit kvar.
Vi fick kort taget på oss vid ingången för kamera fick man inte ta med in. Tyvärr så blev vi nog lite besvikna..för grottan bestod bara av ett enda sk rum och det kändes som om bilderna man sett inte riktigt stämde överens med verkligheten. Men det är ju kul å åka runt lite och nu har vi sett den iallafall 

 

   

Kyrkan i Novelda fick vi syn på när vi var på hemväg från en av våra dagstripper. Den var placerad uppe på en bergstopp, så vi körde dit - det visade sig vara en väldigt fin kyrka som var väl värd ett besök!
 

Alicante är en av Spaniens äldsta städer. Turisthistorien startar 1800-talet, då fick Alicante tågförbindelse med huvudstaden Madrid vilket gjorde orten till ”Madrids hamn”
Korten: första och andra kortet är tagna på och utanför saluhallen där de står och säljer mängder av fantastiskt vackra blommor.
Det tredje kortet är taget på det stora berget som ligger strax bredvid saluhallen och alldeles vid havet. Upp till toppen kan man komma med bil eller ta hissen. Fantastisk utsikt över hamnen och havet..

Exempel på sevärdheter i Alicante är medeltidsborgen Santa Barbara, Gotiska kyrkan Santa Maria från 1300-talet är också väl värd ett besök tillsammans med många andra historiska monument. Inom stadsgränsen sträcker sig sju kilometer sandstrand och strandpromenader. Affärsutbudet är enormt för att inte tala om restaurangerna.


 

 

Gibraltar klippan förbinds med Spanien genom en smal landremsa o har ca 30000 invånare. Befolkningen härstammar huvudsakligen från talien och Malta och är tvåspråkiga. Engelska och Spanska. Det officiella språket är engelska o valutan är brittiska pund. Passet får man inte glömma om vill in i Gibraltar.

Som ni kan se på kort: apor fanns det gott om längst upp på klippan dit vi åkte med vår guide.  Ralph fick besök på huvudet. hihi..

Jag rekommenderar inte att köra här med egen bil för gatorna är fruktansvärt smala.   Utsikten högst upp på klippan är fantastisk.
 Fler foton ser ni här

 

Guadix Här stannade vi bara till en stund, men man kan ju faktiskt ta en övernattning här om man är i närheten. Det verkar väldigt speciellt.

Tänk er att bo i grottor i berget..*ler*
 


 

 

Gata. Vi vet inte så mycket om staden bara att den ligger utmed kusten o att det är en lite lite gammal stad med smal gator och att dom säljer mycket korgar här

Ronda ligger högt upp i bergen i Malagaprovincen. Staden är bland det vackraste i hela andalucien. Speciellt kännt är Ronda för " El Tajo"  som delar staden i två delar . På ena sidan finns resterna från medeltiden o på andra sidan det mer moderna Ronda. Över Tajoklyftan går den imponerade bron "Puento Nuevo". Det är över 100 meter till älven. Rondas läge  gjorde att staden va en av dom sista som föll och först 1485 intog dom kristna staden. Spaniens äldsta tjurfäktningsarena finns här Den byggdes 1785. Idag har arenan ett facinerat museum.

 

 

Villa Joyosa ligger utmed kusten mot Valencia.
Den gamla delen är värt ett besök. Denna staden kallas också staden med dom hängande husen.
Det sägs att dom är målade i olika färger för att båtarna som är på väg in till staden lätt skall kunna se sina hus.

Vi passade även på att gå in och titta på chokladfabriken och även på choklad museet som ligger här i stan. Valör heter den spanska chokladen som tillverkas här och är jättegod. 

Här kan du se fler bilder

Ubeda här levde Spaniens mest inflytelserika män  på 1500 talet.  När vi va här tittade vi på Ubedas historiska torg som omges av eleganta palats och kyrkor och är utan tvekan stadens höjdpunkt. 

En av Spaniens finaste renässanskyrkor finns här.  

Allhambra. Staden var i morernas herravälde under nästan 800 år, och var den sista spanska staden som araberna förlorade 1492 till kungaparet Ferdinand och Isabel som i Spanien kallas "Los Reyes Catolicos", de katolska kungarna. Isabel la Catolica var enligt historiska berättelser väldigt grym.

Historien berättar också att Kung Ibn el Ahmar beslutade1238 att flytta sitt hov till Alhambra. Här uppstod höjdpunkten i morisk arkitektur, den eleganta spansk-arabiska byggnadsstilen, mudéjar, som efter det blev känd i hela världen. 

Här kan ni se fler bilder 

                      

Generalife  Detta vackra sommarpalats ligger runt Alhambra vid foten av Sierra Nevada i Granada. 
Ordet “Generalife” står för
“paradisets trädgård”. Generalife anlades för 600 år sedan av morerna, som sökte sitt paradis på jorden just här. I dag betraktas Generalife av många som världens vackraste. Här  frodas rhododendron, rosor och oleander  bland vattenfall och grottor.

        

Sierra Nevada.  Är europas sydligaste skidort. Det ligger 3,2 mil från provinsens huvudstad Granada och är ett  soligt skidparadis med åkning upp till 3 300 m ö h. Skidsäsongen varar från november till maj. Orten är ett solparadis och ingen annan skidort i Europa kan erbjuda fler soltimmar.
Här finns  restauranger, barer, pubar och shopping. Allt är samlat nära eller på den övre gågatan. Stämningen är typiskt spansk, d v s lättsam och trevlig.

El Hondo Vi har även testat på Fågelskådning i naturreservatet  El Hondo..  
Bilder kan ni se här

Vi har besökt provinsen Jae´n  är rik på olivodlingar..

           

Park Natural del Torcal  ligger högst upp på en bergstopp. Parken är en mäktig samling kalkstensformationer

Foton och information hittar ni här

 

Baeza  Den här staden har ett överflöd av renässandsarkitektur. 

Här strosade vi runt ett par timmar i den gamla delen av staden. Här ligger bl.a  universitetet som va ett av landets största mellan 1542-1825. Porten i stadsmuren gjordes om till triumfbåge för att blidka Karl I efter ett upprorsförsök 1521.  

El Hondo är ett naturreservat som ligger i närheten av San Fulgencio i Alicante provinsen. Ett smultronställe för naturälskare och fågelskådare. I detta naturreservat finns ca 180 olika fågelarter och samtidigt ger det bevattning åt 40000 hektar land. Här finns två st vandringsleder att välja på och det är fritt inträde till båda. Den ena leden är 5km lång och tar ca 2,5 timme. Denna skall man boka 2-3 dar i förväg. Den andra leden är ca 1 km och tar ca 20 min att gå.

Garganta del Chorro. Ett av Andalusiens geografiska underverk. 
Det är en enorm klyfta, urgröpt av floden i kalkstensberget. Den är 180 meter djup och 10 meter bred på sina ställen. Det finns en bro som går över ravinen men den är i dåligt skick. Jag tror inte att man får gå där. Klyftan va enorm och det va roligt att se den. 
En bit nedströms står tyvärr ett kraftverk som förtar något av platsens ödsliga skönhet.  

Cuidad Encantada  "Den förtrollade staden" 
                             
      foton hittar ni här

Rojales är en liten by ca 0,5 mil väster om Guardamar. Vi följde skyltarna cuevas (grottor)  Här visade det sig att det fanns grottor i berget som numera är konstnärsateljeér.  Det fanns även grottor där folk  bor.  

Vi följde stigen ner utmed berget, tittade in i ateljeerna och i slutet på vägen så kom vi till det omtalade snäckhuset…Hela huset va klätt med snäckor. Till och med stuprännan va klädd med snäckor. Har man tur och träffar ägaren så visar han en gärna runt även inne i huset… Mer bilder kan ni se här

 

Altea´s  gamla stadsdel ligger på en bergstopp nära havet . De branta gatorna med vitkalkade husväggar är en syn som biter sig fast i minnet. Stadsdelen är inget för dem som inte vill promenera: Många av gatorna och gränderna är alldeles för smala för att biltrafik ska vara möjlig.

             

Cuenca  Stadens berömda "hängande hus" är ett  exempel på hur arkitektur och natur kan integreras i perfekt  harmoni.   
Foton och information hittar ni här

     

 

LoboPark  här svängde vi in när vi såg skylten och det visade sig att detta va en park med vargar.  (+ några andra djur) 
Här har dom guidade turer både på spanska och engelska. 
Varför inte gå in på deras hemsida.
www.lobopark.com  

Casares utnämndes som Historisk - Artistisk plats 1978 och är en av Andalusiens bäst behållna bergsbyar. Vissa påstår att staden grundades av Julius Cesar men det är inte bevisat. Det som är säkert är att mynt tillverkades där under det romerska riket. Glöm inte kameran om ni åker hit, Casares är en fantastisk plats för fotografering. Här kan man få riktigt bra bilder på de typiska andalusiska vita husen.

Här vandrade vi runt lite på dom små mysiga och trånga gatorna. Vi gick upp till toppen i staden där borgen låg och även deras lilla kyrkogård. Här uppe så såg vi att det flög fullt med örnar över bergstopparna.  

   

Xixona  /Jijona  
Fler foton kan ni se här
Almoradi. ligger lite över en mil inåt landet från Guardamar. Staden är bla känd för sina lokalt odlade frukt och grönsaker och sin möbel produktion.
Foton och mer information hittar ni här..

 

Barcelona                      På vår nyhetssida (2009) hittar ni text och länkar till bilder ifrån vår tripp dit!

Vindistrikt som vi har besökt:

Jumilla ligger mellan staden Albacete och provinsen Murcia, bara 10 mil från Alicante inåt landet. Kalkrika stenar dominerar jordmånen i området. Vinrankorna klarar därför av långa perioder av hård torka.

Yecla ligger längst upp i nordost i Murcia provinsen. Det är en stad med romerska anor.
Vi besökte här Bodegas Castaño, ett familjeägt, tidigare massvinsproducerande företag, som under senare år målmedvetet satsat på kvalitet. Själva bodegan, med jästankar och lagringskällare för 1600 ekfat av såväl franskt som amerikanskt ursprung, ligger i stadens utkant men de egna vinodlingarna på ca 380 ha är utspridda på tre håll i bygden. Jordmån och läge varierar mellan 400 och 800 m ö h. Tack vare denna mångfald kan man hitta den bästa kombinationen för olika druvor.

 


Provsmakning pågår..